Uitgelachen

20 november 2009

Middenstanders bestaan er in soorten: handelaren en ‘zakenmensen’. Een èchte handelaar heb ik gevonden in mijn groenteboer, die als het moet door roeien en ruiten gaat om de spullen voorradig te krijgen die ik graag bij hem wil kopen.

De andere soort heb ik ontdekt in twee Keurslagers (één in Apeldoorn en één in een aanpalende buurtschap) die je recht in je gezicht uitlachen als je met een bestelling op de proppen komt die ze niet kunnen leveren, voornamelijk omdat ze niet eens weten waarover je het hebt.

“Domheid en trots bloeien op dezelfde rots…”

Onverholen spot zal dan ook uw deel zijn wanneer u – zoals ik vandaag – om ‘pancetta’ (Italiaans gedroogd buikspek) komt vragen.
Twee jaar geleden overkwam me precies hetzelfde tijdens mijn Veluwse strooptocht naar ‘pastrami’: Roemeens-Joods gerookt pekelvlees. Die bestelling leidde eveneens tot grote hilariteit onder het voltallige personeel en dito klandizie.

Beide delicatessen zijn in mijn voormalige woonplaats Amsterdam overigens op vrijwel elke straathoek verkrijgbaar, zonder dat je daarbij de hoon van de leverancier behoeft te verduren.

In de twee niet bij naam en toenaam te vermelden slagerijen verkoopt men balkenbrij (yuck) per kilogram; die vindt gretig aftrek onder inboorlingen. Voor heel veel anders ziet men in Apeldorp – bij vermeend ‘gebrek aan vraag’ – geen markt.

Resteert het gedrag van deze detaillisten: niet alleen is het hondsonbeschoft om ten overstaan van een volle winkel je clientèle af te zeiken (excusez le mot), het is – uit zakelijk oogpunt – ook nog eens bijzonder onhandig: mij zien ze in beide winkels namelijk niet meer terug!

P.S.: geheel tegen mijn gewoonte in heb ik de panchetta van Albert Heijn betrokken. Het was er zo goed als uitverkocht: hoezo ‘geen vraag naar’?
En ohja, voordat ik het vergeet: uitstekende pastrami verkoopt men bij slagerij ter Weele, in (nota bene) de gehuchten Emst en Oene!

 1. Yvon
  21 november 2009 om 00.57

  De pancetta van AH is prima, de pastrami (bij de XL vestigingen) dan weer niet. En lullig ja, dat verkoopt bijna geen enkele slager. Gelukkig lacht die van mij me nooit uit maar geeft geduldig uitleg waarom, hoe en wat.

 2. Marjolijn
  22 november 2009 om 10.50

  MMM ik ben gek op balkenbrei!
  Nu hier gediskwalificeerd als onbeschaafde inboorling? Toch heb ik geen botje door m’n neus. Eet zelfs netjes met mes en vork.
  Bij mijn dorpsslager zal ik waarschijnlijk geen pancetta kunnen krijgen, wel zo’n 6 soorten rauwe en gerookte ham. Want die inboorlingen hier Limburg zijn wel bereid om geld uit te geven voor hun eten.

 3. Robert Jan
  22 november 2009 om 11.21

  @Marjolijn: ‘inboorling’ betekent niet veel anders dan ‘oorspronkelijke bewoner’. Alle andere connotaties laat ik geheel voor jouw rekening… 😉

  En wat jouw dorpsslager betreft: die zal je niet gauw in het openbaar te kakken zetten. Daar zijn Limburgers veel te beschaafd voor.

  Tenslotte over balkenbrij: je kunt het lekker vinden of niet, maar met de beste wil van de wereld valt het niet als ‘delicatesse’ te bestempelen (gekookt slachtafval met bloed, bouillon en meel, plus wat rommelkruid om de grauwe meuk nog wat kleur en smaak te verschaffen…).

  Overigens gebruik ik dat ‘rommelkruid’ om er Rotterdamse kruidbroodjes mee te maken. Die vind ik dan wèl weer lekker!

 4. Anzj
  23 november 2009 om 23.21

  Toch zie ik de noodzaak in de bres te springen voor niks-mis-mee Hollandse balkenbrij. Smaakt gewoon naar weleer. De vraag zou dan veel eerder moeten zijn of wij modernisten niet al te veel van onze voorouderlijke wortels zijn afgedwaald, met onze ‘verfijnde’ smaakpapilletjes. Tip voor een nieuw strooptochtavontuur: melk vers (liefst nog warm) van de koe drinken.

 5. Robert Jan
  24 november 2009 om 12.35

  @Anzj: dan zal ik je even uit de droom helpen: weleer vond ik balkenbrij ook al niet te eten (evenmin als gebakken varkenslever en karnemelkse gruttenpap).

  Ik wil de liefhebbers van vieze dingen evenwel geen strobreed in de weg leggen. Vrijheid, blijheid, nietwaar?

  En die heerlijke verse roomvette melk haal ik bij Boerderij Den Hoek in Wilp.

 6. sanne
  26 november 2009 om 23.15

  Een slager (of welke koopman/vrouw dan ook) die je uitlacht, verdient het om acuut failliet te gaan, lijkt me zo: gewoon omdat die er niks van snapt….

  Pancetta en Pastrami kan ik hier in Utrecht bij diverse supermarkten kopen: gelukkig niet alleen bij Appie (ik hou niet van ‘m!),maar de kwaliteit van de slagers is toch meestal stukken beter….ook daarvan hier voldoende voorhanden die mooie pancetta en pastrami verkopen, terwijl Utrecht toch eigenlijk slechts een wat grote provinciestad is…..voor voedsel soms nog zo gek niet, die Randstad. Maar voor echt lekkere boerenboter moet ik dan wel weer erg ver reizen.

  Ik hoop dat ieder die het lekker vindt volop geniet van Balkenbrij.
  Zelf – toch stammend uit de jaren ’50 – heb ik het eerst na m’n 30e voor het eerst geproefd. Aan mij is het absoluut niet besteed, maar smaken verschillen. Misschien is het ook wel van veel belang of je iets als kind hebt leren eten. (dat heb ik niet, qua balkenbrij). In tegenspraak daarmee is dan weer dat ik alweer eeuwenlang dol ben op zaken als pittige kaasjes, op oesters en witlof en ansjovis, allemaal dingen die ik als kind pertinent weigerde, of niet voorgezet kreeg…….

  Geniet allemaal,

  En RJ: succes met het vinden van een behoorlijke slager!!

  sanne

 1. No trackbacks yet.
Reacties zijn gesloten.