Home > Recepten > Snelle jachtschotel uit de oven

Snelle jachtschotel uit de oven

28 november 2009

Van Sanne heb ik enkele weken geleden geleerd waarom er in een jachtschotel geen wild voorkomt. Het is een gerecht dat aan jagers wordt voorgezet nadat zij van de jacht zijn teruggekeerd, hun borrels hebben genuttigd, alle sterke verhalen hebben uitgewisseld en elkaar – uit zuiver jolijt – de schouders blauw hebben geslagen.

Ongetwijfeld nam het bereiden van zo’n schotel (met stoofvlees) geruime tijd in beslag: de thuisgebleven dames konden in ver vervlogen dagen hun meid ’s morgens al naar de keuken sturen om zèlf rond een uur of elf aan een glaasje te gaan nippen.

We leven in andere tijden en alles moet sneller. Doorgaans geef ik daar niet aan toe maar gisteravond wilde ik in rap tempo iets op tafel hebben. Een recept op Yunomi bood uitkomst. Ik deed het alleen weer nèt even anders: ik verving het aanbevolen Knorr-poedertje door een zelfgemaakte saus, en reduceerde alle voorgeschreven hoeveelheden tot voor mijn ovenschaal geschikte proporties.

Ingrediënten

  • 175 gr kastanjechampignons
  • 1 ons winterwortel
  • 1 grote ui
  • 2 Jona Gold appelen
  • ca ½ pd mager rundergehakt (op kamertemperatuur)
  • 450 gr aardappelschijfjes
  • 1 el boter
  • ½ lt runderbouillon
  • bloem
  • kruiderij en specerij naar smaak en voorkeur
    (bijv paprikapoeder, cayennepeper, lavas, bieslook, oregano, laurier, nootmuskaat, kruidnagel)
  • zout
  • peper

Schil de aardappelen en snijd ze in schijfjes. Kook ze licht aan (ca 4 min), giet ze af en laat ze afkoelen.

Stook de oven op tot 185° (hetelucht) à 200°C. Snijd de champignons in plakjes, de ui in ringen en de winterwortel in grove snippers. Schil de appelen, ontdoe ze van hun klokhuizen en snijd ze in plakken.

Bak het gehakt rul in zo min mogelijk vettigs (boter & olijfolie) en voeg daar na enkele minuten de paddestoelen en de wortelreepjes aan toe. Roer alles gedurende enkele minuten goed om en breng het mengsel op smaak met zout en peper.

Smelt een flinke eetlepel boter in een steelpannetje en roer daar met voldoende bloem uit een zeef een roux van tot hij korrelig wordt. Giet er vervolgens zoveel bouillon bij dat een gladde saus ontstaat. Meng daar met een garde wat kruiderij en/of specerij doorheen (ik gebruikte kant & klare gehaktkruiden en wat cayennepeper). Voeg naar smaak evt ook nog wat zout toe.

Bedek de bodem van een licht ingevette ovenschaal met een laagje aardappelschijfjes. Leg daar overheen een laag appelplakken en een laag uiringen. Dan de helft van het gehaktmengsel en de helft van de saus.
Herhaal dit tot alle bestanddelen zijn gebruikt. Bedek de laatste laag (dat is dus de saus) met paneermeel.

Plaats de schaal gedurende ± ½ uur in de oven en schakel de laatste 5 min de grill in om het paneermeel mooi te laten bruinen.

Lekker met gestoofde peren of zelfgemaakte appelmoes.

Advertenties
Categorieën:Recepten Tags: , ,