Home > Recepten > Bretonse galettes

Bretonse galettes

30 november 2009

Naar aanleiding van een opmerking over cider kwam ik gistermiddag op het idee om weer eens galettes te maken: gevulde hartige pannekoeken uit Bretagne.

Ingrediënten

 • 1½ ons boekweitmeel
 • 1½ ons zelfrijzend bakmeel
 • ½ lt melk
 • 1 ei
 • snufje zout

Bereid van de bovenstaande bestanddelen een gelijkmatig beslag, bak daarvan 6 pannekoekjes en houd die warm.

Voor de vullingen:

 • gezouten boter (indien verkrijgbaar: Bretonse)
 • plakjes ham
 • eieren
 • geraspte kaas
 • peper
 • plakjes gerookte zalm
 • crème fraîche
 • bieslook
 • citroensap

Ik maakte 2 soorten galettes: de klassieke ‘complètes’ en de ‘au saumon fumé’.

Galettes complètes
Leg een boekweitpannekoekje in een warme koekepan en laat daar een klontje gezouten boter op smelten. Leg in het midden een plak ham en breek daarboven een ei. Bestrooi het geheel met wat peper en geraspte kaas. Laat de galette op een getemperde warmtebron doorwarmen tot het eiwit is gestold. Vouw aan vier zijden de randen van de galette naar het midden maar zorg dat de eidooier zichtbaar blijft.

Galettes au saumon fumé
Leg een boekweitpannekoekje in een warme koekepan en laat daar een klontje gezouten boter op smelten. Leg in het midden twee plakken gerookte zalm en bestrijk die ruim met crème fraîche. Laat de galette op een getemperde warmtebron nog even doorwarmen. Vouw aan twee zijden de randen van de galette taps toelopend naar binnen maar laat het midden zichtbaar. Bestrooien met gesnipperde bieslook en besprenkelen met enkele druppels citroensap.

Voor alle galettes geldt: meteen serveren en onverwijld nuttigen. Lekker met een glas droge appelcider (maar die kon ik gisteren helaas niet bemachtigen want de slijters zijn hier op zondag dicht en de supermarkt verkoopt geen cider).


Mijn Boze Oude Vader heeft (zoals was te voorzien) alleen de versie met het ei verorberd. De zalmvariant werd door hem overgoten met hopjesvla. Toen dat geen prettige combinatie bleek, heeft hij het bord laten staan, de restanten uit het vlapak in een schaaltje gegoten en opgelepeld…

Categorieën:Recepten Tags: ,
 1. Tanja
  30 november 2009 om 18.11

  Dit lijkt me heerlijk, vooral die met een ietwat verwarmde gerookte zalm. Laat je nog weten hoe het

 2. Robert Jan
  30 november 2009 om 18.18

  @Tanja: met alle soorten van genoegen en soepgroenten wil ik je iets laten weten… De grote vraag is: wàt?! 😉

 3. Tanja
  30 november 2009 om 22.35

  Nou breekt mijn klomp: er is een stuk tekst weggevallen. Het moest zijn: Ik laat je nog even weten wanneer ik het heb gemaakt en of het heeft gesmaakt. 🙂

 4. sanne
  30 november 2009 om 23.01

  Ja, goed (en lekker!)idee, moet ik ook maar weer eens snel maken.

  De “Complete” kende ik wel, maar lang niet gemaakt.
  Gerookte zalm en creme fraiche heb ik altijd in huis en lijkt me heerlijk erin (’t is dat ik net gegeten heb, anders zou ik meteen aan de slag gaan….), maar de afgelopen jaren ben ik zo huiverig om gerookte(!) zalm te verwarmen…de laatste keren dat ik dat deed werd het zo snel te droog en te bleek dan, ook al stond ik er bovenop om te zorgen dat het niet te warm of te lang ging…
  Hoe was het resultaat bij jou?

  Overigens…..misschien is er voor je vader nog hoop….
  Ik heb een goede kennis die een ware top-hobby-kok is en al jarenlang de zaligste gerechten uit z’n keuken tevoorschijn tovert.
  Het verhaal hoe hij de eerste 18 jaar van z’n leven thuis met-de-pot heeft mee-gegeten gaat als volgt: hij at alles, zolang er maar een potje flink gezoete appelmoes naast z’n bord stond. Dat goot hij dan (koud!) over over het eten op z’n bord en dan lustte hij alles. Of het nou een gebakken eitje, karbonaadjes,biefstukje,frietjes, stamppot, asperges of mosselen waren… Z’n ouders waren allang blij dat hij op deze wijze (brrr…) alles mee-at, dus hij kreeg z’n zin…elke dag….

  Pas toen hij ging studeren en z’n huisgenoten ‘m al te veel bespotten met deze gewoonte is hij er van losgekomen….en met welk resultaat!!!

  Misschien dagelijks een potje appelmoes erbij voor vaders? (met toegestane zoetstof i.p.v suiker….)

  Groet,
  sanne

 5. Robert Jan
  30 november 2009 om 23.25

  @Sanne: een oud-oom van mij (kouwe kant uiteraard) deed precies hetzelfde. Hij at niet als er geen appelmoes op tafel stond. Mijn moeder zorgt ervoor dat zo’n situatie hier nimmer ontstaat. Er zijn grenzen aan hoe mal een mens kan worden.

  Ook ìk stel trouwens prijs op handhaving van de normale tafelgewoonten: niet prakken, niet smakken, enzovoort. Voor de meer bizarre gebruiken kan men in een inrichting terecht…

  En met betrekking tot ‘toegestane zoetstof’ heb ik de handdoek in de ring geworpen: BOV snoept de godganse dag door alles wat hem verboden is, dus dan kun je van mij niet verwachten dat ik nog nauwgezet de voorschriften volg.

  Zelfs de huisarts heeft de moed in dat opzicht opgegeven. Dieet is zinloos geworden. Het enige waar de dokter op aandringt is dat BOV eindelijk eens naar de tandarts gaat, zodat hij eerdaags zijn voedsel weer normaal kan kauwen.

 1. No trackbacks yet.
Reacties zijn gesloten.