Home > Columns > Christmas cracker

Christmas cracker

9 december 2009

Het opgelegd pandoer van de jaarlijks terugkerende kerstgekte heeft zich weer aangediend. Ongetwijfeld zullen de bezoekerscijfers op dit blog de komende weken weer tot ongekende hoogten stijgen, nu iedereen via Google op zoek gaat naar geschikte recepten voor het vreetfeest dat de geboorte van Christus (van wie…?) moet markeren.

Eerlijkgezegd ben ik het een beetje beu en heb ik momenteel niet de geringste aanvechting om aan dat circus mee te doen.

In de aanloop naar de eindejaarsdagen hoor en zie ik via radio, tv en andere media vooral wat we allemaal NIET mogen eten:

geen foie gras (want: gedwangvoederde ganzen), geen wild (want: drijfjacht), geen tonijn (want: overbevissing), geen kaviaar (want: steur bijna uitgestorven), geen kip (want: dieronvriendelijk opgehokt), geen kalf (want: hormonen), geen ander rund (want: antibiotica), geen varken (want: VleesWijzer), geen paard, lam of Flappie (want: zielig), geen geit (want: Q-koorts), geen schaap (want: Wilders) etc. etc. etc.

Ook ‘buiten de deur eten’ is geen optie, omdat je al die zaken dan evengoed krijgt voorgeschoteld, en er bovendien niet mag roken (want: Ab Klink) of drinken (want: BOB).

Ik speel met de gedachte om op kerstavond een cream cracker te beleggen met een blaadje onbespoten sla, dat weg te spoelen met een glaasje Veluws leidingwater, om vervolgens maar eens lekker vroeg onder de wol te kruipen en daar minstens twee dagen te blijven: dromend over verre buitenlanden waarheen ik ooit nog eens zou kunnen emigreren…

Categorieën:Columns
 1. Dominique
  9 december 2009 om 14.11

  Dat ziet er minder onsmakelijk uit dan je vorige blogje, alleen vult het een stuk minder denk ik…
  Hier is de hysterie ook toegeslagen, maar dat doet ie elk jaar, ik zal er wel iets uithalen denk ik dan. Maar dit jaar hebben we dan ook nog een vegetarier ebij. Hallo, dan gaat bij mij het licht uit, wegens geen idee/notie wat je dan wel eet haha!
  Volgens een testje in de Libelle ( ja ik schaam me echt nergens voor) ben ik een kerstcontrolefreak. Hhaha, en ik maar denek dat het de afgelopen jaren steeds beter ging! Had je me vroeger moeten zien, begon na de zomervakantie al te miepen.
  Maar in het kader van de “ontspanning” bak ik vanmiddag voor de 2e keer zelf pommes duchess, want waarom zou je makkelijk doen, als je het ook zelf kan maken ( en dan hoop ik dat tegen kerst ik de kunst van de rozet onder de knie heb).
  Kerststress?? Ik?? Welnee…..

 2. Robert Jan
  9 december 2009 om 14.36

  @Dominique: het stukje is geschreven in een recalcitrante bui die werd opgewekt door het aan terreur grenzende bombardement van radioboodschappen tegen het nuttigen van ganzelever.

  Toen ik – rijdend door Apeldorp – óók nog werd geconfronteerd met aanplakbiljetten van de Faunabescherming (die mij het eten van everzwijntjes bijna verbieden) was de maat vol. Daarvan word ik heel kribbig.

  Natúúrlijk ga ook ik weer aan de slag om een ordentelijk kerstmenu op tafel te krijgen. Aldus zit ik momenteel met mijn neus in de boeken (meer bepaald: één boek)… een exercitie waarvan ik mijn lezers de komende dagen deelgenoot zal maken. Kortom: het gaat hier recepten regenen.

  Goddank geen vega’s aan tafel. Zij kunnen wat mij betreft lekker kerst gaan vieren in India, ofzo… (en die dwarse ongezeglijkheid mijnerzijds hebben ze helemaal aan zichzelf te wijten, met al hun spotjes en affiches!)

 3. Dominique
  9 december 2009 om 17.13

  Ik vind vega’s ook niks, maar dit is wel een schattig grietje, een vriendinnetje van dochter, dus vooruit….. Ze is pas 24, dus het kan nog goed komen. Gelukkig doet ze niet moeilijk als wij met ons allen een varken aanvallen/opeten, dus dat scheelt. Ik moet ook niks hebben van al dat gedoe wat je wel/niet mag eten, gaat henen! Maar dat is hetzelfde dat je ook overal ziet hoe gezellig je het met deze feestdagen MOET hebben met familie…In welke winkel staat mijn blik met familieleden dan? Dus we slaan ons er gewoon weer doorheen, en genieten van wat we wèl hebben, en dat is elkaar ( ff een teiltje), en om met vriend Ram6 te spreken “en we leven nog, dus niet zeuren”.

 4. Robert Jan
  9 december 2009 om 17.21

  Amen!

  En achja: schattige grietjes van 24 kan ik ook veel vergeven… 😉

 5. Anzj
  10 december 2009 om 22.36

  En óók geen paling. Of kabeljauw. Maar daar hoor je niemand meer over…

 6. Robert Jan
  10 december 2009 om 22.46

  @Anzj: mij in elk geval niet, want dat eet ik bijna elke dag… 😉

 1. No trackbacks yet.
Reacties zijn gesloten.