Home > Recepten > Kerstmenu 1

Kerstmenu 1

12 december 2009

Tong met gerookte zalm

 • 2 flinke tongen
 • 2 in smalle reepjes gesneden plakken gerookte zalm
 • kappertjes
 • aspergepunten

Pocheer de tongfilets in court-bouillon, laat ze koud worden en schik ze op een schaal. Leg er de reepjes gerookte zalm over en strooi daar kappertjes tussen. Garneer het geheel met aspic en koude gekookte aspergepunten, en geef er een epicurussaus bij.

Deze feestelijke schotel kùnt u niet alleen, maar móet u zelfs bijtijds maken. Leg de reepjes zalm er echter pas op het laatste moment op, anders drogen ze uit. U kunt er een witte Bourgogne (bijvoorbeeld een Chablis) of een witte Mâcon bij schenken.

Reerug ‘Grand Veneur’

Laat een reerug minstens een nacht in een rode wijnmarinade staan. Geef een paar insnijdingen in het vlees en stop daar stukjes mager gerookt spek in. Braad het 20 min in boter in een hete oven, giet dan de gezeefde marinade erover en geef de reerug dan nog minstens 1½ uur bij een matig warme oventemperatuur. Doe 10 min voordat het vlees gereed is wat gesmolten rode-bessengelei en 1 el Franse mosterd bij de braadjus.

Reerug op de manier van de jagermeester is een grandioos gerecht waar een grandioze wijn bij past: van de Saint Emilions een Château Pavie of een Château Ausone of – als u meer een Bourgogne-mens bent – een Chambertain, een Vosne Romanée of een Clos de Vougeot.

Linzenpuree

Laat 200 gr linzen 1 uur met een stukje gekookte ham, wat gesnipperde ui, knoflook en een blaadje laurier in bouillon stoven. Wrijf ze daarna door een zeef en roer er wat boter en (koffie)room door.

Deze bijbelse boontjes zijn hier te lande bijna geheel in het vergeetboek geraakt en dit zeer ten onrechte. Laat vooral de knoflook niet weg en roer er niet te veel room door.

Spruitjes met ‘sauce diable’

Kook de spruitjes zo kort mogelijk in weinig vleesbouillon, giet ze af en roer er wat boter, zout, peper en sauce diable doorheen.

‘Kort koken’ is de gebiedende wijs (en wijze) voor spruitjes. Bijna knapperig zijn ze het fijnst en er is dan geen spoor van de beruchte spruitjeslucht in huis te ruiken.

Mandarijndessert

 • ¼ lt (koffie)room
 • 12 eidooiers
 • 2 el suiker
 • witte basterdsuiker
 • 2 pakjes vanillesuiker

Verwarm de room au Bain-marie en roer daardoor de losgeklopte eidooiers, suiker en vanillesuiker. Laat dit onder voortdurend roeren dik worden.

Giet het in een kom en laat het goed koud worden. Leg er partjes mandarijn op die u eerst 2 uur in curaçao heeft laten marineren. Strooi er een dikke laag basterdsuiker over en maak er met een roodgloeiend gemaakt ijzer (bijvoorbeeld een satépen of sjasliekspies) schuine strepen of ruiten op. Laat het geheel daarna nog even bekoelen tot de karamel bros wordt.

Dit dessert moet zéér koud worden geserveerd, maar denk eraan dat de vla wel bekoeld moet zijn voordat u hem in de koelkast zet.

 1. Dominique
  13 december 2009 om 11.59

  Ok, hoelaat en waar?? Ik neem mijn eigen slabbetje mee, van mij heb je geen last…..
  Zoeken hier de vega-gast en de rest van het gesticht het maar uit, wil ik zelfs ook nog een wandeling maken met de BOV, niks is mij te dol.

 2. Robert Jan
  13 december 2009 om 12.39

  @Dominique: komt het gesticht zonder jou de kerstdagen door, of snoer je iedereen in een dwangbuisje? 😀

 3. Dominique
  13 december 2009 om 18.27

  Ik heb dwangbuizen op voorraad hihi.En trouwens, als ik aankondig weer terug te komen blijven ze van angst stil zitten hoor.Doodsbang zijn ze dan….( of ze laten me in de waan, dat kan ook 😉 )

 1. No trackbacks yet.
Reacties zijn gesloten.