Home > Recepten > Kerstmenu 2

Kerstmenu 2

13 december 2009

Vichyssoise met kaviaar

Fruit 3 fijngesneden preien en 1 gesnipperde ui zachtjes in boter; ze mogen vooral niet bruin worden. Voeg er 4 geschilde en in dunne plakjes gesneden aardappelen en 1 lt kippebouillon aan toe en laat dit sudderen tot de aardappelen gaar zijn. Wrijf alles door een zeef en roer er dan 1 dl room, zout, peper en fijngehakte waterkers door. Laat het bekoelen en schep er dan 2 el zure room, 2 el rode kaviaar en een snippertje ui door. Deze soep moet goed koud worden geserveerd. U strooit er voor het opdienen nog wat peterselie over.

Onder deze mooie Franse naam verschuilt zich een zuiver Amerikaanse soep, die toch ook weer – getuige de kaviaar en de zure room – van Oosteuropese origine moet zijn. Wat fijngehakte komkommer erdoor gemengd maakt de smaak nog fijner. Vermeng de ingrediënten een uurtje van tevoren zodat ze de gelegenheid hebben een eenheid te vormen.

Gevulde varkensrollade

Neem een rollade, snijd de draden los, ontrol het stuk vlees en bestrijk het met de hieronder gegeven uienpuree. Rol het vlees op, bind het weer dicht en braad het in een matig hete oven. (Reken op een half uur per pond.)

Een rollade is altijd een plezierig stuk vlees om op tafel te brengen, maar de geraffineerde vulling van rozijnen, uien, sherry en amandelen maakt het een bijzonder verfijnde schotel.

Een smakelijk variant – rollade gevuld met rode kool & cranberries – vindt u op Anja’s Brutsellog.

Uien ‘belle aurore’

Stoof 24 kleine uitjes in gelijke delen kippebouillon en droge witte wijn tot ze goed gaar zijn. Week ondertussen 75 gr rozijnen in een glas sherry en roer dat dan met een beetje bruine suiker door de uien. Strooi er nog wat geschaafde amandelen over.

U kunt de uien ook in ruim boter zeer zacht stoven en dan met witte wijn afblussen.

Kastanjes met maderasaus

Maak een maderasaus en laat daarin gekookte kastanjes heet worden.

De kastanjes kunt u gekookt in blik verkrijgen. Ze werken met de uitjes samen om deze varkensrollade tot een zeer elegante schotel te verheffen.

Aardappelpuree ‘Chantilly’

Meng een eidooier, 25 gr boter en wat warme room door 800 gr aardappelpuree. Strijk er opgeklopte slagroom op en strooi er dan overvloedig geraspte Parmezaanse kaas over. Laat in een kwartiertje in een hete oven aanbruinen.

Denk er vooral aan dat u de slagroom niet – uit macht der gewoonte – met suiker opklopt!

Meloen met gemberijs

Meng een half potje gemberjam door 7 dl vanille-ijs. Laat dit weer even opvriezen en schep het in door midden gesneden kleine meloentjes. U kunt ook half-om sinaasappelmarmelade en gemberjam nemen en dat met een paar druppeltjes Cointreau parfumeren.

Het leukste zijn heel kleine meloentjes, zodat u ieder een helft kunt geven. Zgn ananasmeloentjes zijn meestal wel de kleinste. Gember vormt een verrassend fijne combinatie met meloen.

 1. Dominique
  13 december 2009 om 18.29

  Ok, vooruit. Ik neem een slaapzak mee. Wat eten we 3e kerstdag?

 2. Robert Jan
  13 december 2009 om 18.56

  Slaapzak? Komt je man ook mee?! 😉 Dan mag ik de porties wel verruimen…!

  Geduld: hopelijk krijg ik de ’12 days of Christmas’ nog op tijd vol.

  Overigens zag ik zojuist op de lange termijn vooruitzichten dat de kansen op een witte kerst toenemen…!!

 3. Yvon
  13 december 2009 om 20.07

  Voor die soep, kastanjes en rollade kom ik ook wel langs. Kaviaar… hoog tijd dat ik weer tobiko insla bij de BIJ.

 4. Robert Jan
  13 december 2009 om 21.31

  @Yvon: pffff… ik mag wel driedubbel gaan inslaan, met zoveel aanloop. Gelukkig kunnen er 8 mensen aan één tafel, maar dan houdt het ook wel op!

 5. Dominique
  13 december 2009 om 22.23

  Haha, nee ik laat mijn verkering thuis, ik ga voor een “verwenkerst” van alleen mijzelf. Geen last van anderen, maar alles wat bij mij hoort laat ik gewoon achter in het gesticht.
  Geen bezwaar tegen BOV, Yvon of wie dan ook, maar geen verkering en offspring. Dan blijf ik toch nog “vrouwen en moederen”.

 6. sanne
  14 december 2009 om 00.41

  Die rollade, gevuld op die manier, lijkt me heerlijk!!
  Die staat nu met stip op 1 van m’n vele ideeen-lijstjes, en die zal ik nodig hebben!
  Dacht ik eerst dat ik er wel met 1 kerstdag vanaf zou zijn (Hartstikke leuk, en daarna weer lekker rust….) en nu blijkt het zo te zijn dat er 3 dagen lang ineens eters en slapers zijn….en de 1 moet lactose-vrij, de ander mag geen soep of te vloeibare saus, weer een ander lust geen vis, etc…
  Afijn, ik verdwijn wel in die keuken, zolang ze zich er maar niet mee bemoeien en binnen de kaarsjes brandend houden zonder dat ik me al te lang met die verplichte “social talk” hoef bezig te houden….
  Maar volgens mij is dit een mooi recept dat iedereen kan eten, voor 2e kerstdag misschien?

  groet,
  sanne

 7. Yvon
  14 december 2009 om 01.56

  Zoveel aanloop… jouw BOV en moeder meegeteld zit ik nu op 5 man, Christel ook mee wordt 6, das te overzien toch? 😉

 8. Robert Jan
  14 december 2009 om 11.39

  @Sanne: ik tob alleen een beetje met het nagerecht. Waar haalt een mens in december nog ananasmeloenen vandaan?

 9. sanne
  15 december 2009 om 06.18

  @RJ: geen idee, waar je die nog tegenkomt in december.

  Maar in mooie halve peren (rijpe Doyennes) met wat citroensap erover lijkt me dit gember-ijs ook verrukkelijk!
  Dan zou ik er zelf nog een warm stroopje bij serveren, van wat boter, gember-of-sinaasappel marmelade en een drupje Cointreau of Triple-sec (Dat laatste heeft exact hetzelfde effect in desserts, maar is de helft goedkoper dan Cointreau)
  Dat sausje kun je van te voren maken,(beetje dooreen kloppen in de pan)e hoef je alleen nog maar even op te warmen als je het nodig hebt…..hmmmmm zo heerlijk!, die warme saus over het koude ijs en bij de koude peer.
  En dan een piepklein krulletje bittere chocolade bovenop de hele boel, en een blaadje verse mint om het af te maken…..

  Hmmm…nu ik erover denk…misschien ga ik dat zelf ook wel maken voor 1 van die dagen…

  Groet,
  sanne

 10. Robert Jan
  15 december 2009 om 19.55

  @Sanne: ik heb het mijn groenteboer gevraagd; hij kan er niet meer aan komen. Die fijne kleine meloentjes komen namelijk uit Spanje, en daar is het seizoen over.
  Galia’s worden nog wel aangevoerd, maar die komen dan ook uit Israël.

  Ik denk dat ik dus instem met jouw watertandende voorstel: koude peer met zo’n stroopje, krulletje chocolade en een blaadje munt (want zo heet dat in het Nederlands… hahaha!).

 11. sanne
  15 december 2009 om 23.51

  Please excuse my Dutch….;-)

  sanne

 1. No trackbacks yet.
Reacties zijn gesloten.