Home > Recepten > Pisang goreng

Pisang goreng

31 december 2009

…of gebakken banaan vormt een smakelijk alternatief voor die afgezaagde appelbeignet, en is bovendien eenvoudig te bereiden. Mijn voormalige Amsterdamse buurman Lonny Gerungan zegt dat het zó moet:

Ingrediënten:

 • 5 bakbananen (pisang tanduk)
 • arachideolie (om te frituren)

Voor het beslag:

 • 2 ons rijstmeel
 • 1 el suiker
 • ½ tl zout
 • ½ dl water

Klop voor het beslag alle ingrediënten door elkaar tot een glad mengsel.

Pel de bananen, snijd ze in de lengte doormidden en daarna in 5 centimeter lange stukken. Dompel de stukken in het beslag.

Verhit de frituurolie tot 180°C. Schep de stukken banaan met een vork uit het beslag en laat ze in de hete olie zakken. Frituur ze goudbruin en gaar.

LET OP!
Frituur niet teveel stukken tegelijk, de bananen worden dan vet omdat de temperatuur van de olie te snel daalt.

Laat de bananen kort uitlekken op keukenpapier en eet ze bij voorkeur warm.

Voor dit gerecht is het gebruik van bakbananen noodzakelijk: gewone bananen zijn te zacht en veranderen daardoor makkelijk in ‘pap’. Ook wordt soms de fout gemaakt om ei toe te voegen aan het beslag. Hierdoor wordt het jasje van de pisang goreng niet krokant.

Categorieën:Recepten Tags: , ,
 1. Yvon
  31 december 2009 om 13.28

  Grappig dat Lonny je ex-buurman is. Appelbeignets zijn voor mij beslist niet afgezaagd, dus ook al is pisang goreng lekker: vanavond worden het de beignets. Of flappen of bollen. Of en-en-en 🙂

 2. Robert Jan
  31 december 2009 om 13.51

  ’t Zal wel mijn ‘Indische tic’ zijn (dankzij het feit dat mijn zusje in Indonesië woont).

  Overigens staat zij momenteel met man en kinderen bij de Harbour Bridge in Sydney, waar da’lijk het vuurwerk begint: 10 uur tijdverschil. Wat een bofkonten…

 3. Christel
  31 december 2009 om 14.29

  Toen ik het beslag dat over was in de gootsteen mikte bedacht ik dat ik banaan had kunnen bakken, helaas.

  Oud & Nieuw in Australië, voor mij eens maar nooit weer.

 4. Robert Jan
  31 december 2009 om 14.36

  @Christel: zat je zeker in Mel-boring… hahaha!

 5. Yvon
  31 december 2009 om 16.15

  Inderdaad bofkonten, hoewel Sydney en ‘Mel-boring’ me niet heel erg trekken. Vuurwerk knalt en fonkelt intussen in de straat hier met 2 paranoia katten als resultaat.

 6. Yvon
  31 december 2009 om 16.17

  Nouja zeg, vergeet ik het weer: een goede jaarwisseling RJ en alle goeds voor 2010.

 7. Robert Jan
  31 december 2009 om 16.36

  @Yvon: ‘k had mijn zusje zojuist aan de telefoon: in Sydney is het zo geregeld dat particulieren geen vuurwerk afsteken, maar alle shows centraal en van overheidswege worden georganiseerd. Dat scheelt volgens mij veel onnodig letsel en dito dierenleed.

  Alle burgers concentreren zich aldus op de spontane straatfeesten, met veel Ierse en Schotse volksmuziek plus rivieren van sterke drank.

  Ondanks dat bacchanaal spelen zich er geen agressieve taferelen af: op elke straathoek staat een politieagent (werkloos) toe te kijken hoe de feestelijkheden zich voltrekken, en de één na de ander lamgezopen ter aarde zijgt… 😀

  Het valt me steeds vaker op hoe sommige dingen in andere landen dan het onze veel beter en/of efficiënter zijn geregeld.

  Oh ja: dank voor je goede wensen; ik had ze ook al tot me genomen via jouw eigen blog. Veel geluk met je oudejaarslot, al heb je dat kennelijk niet nodig, aangezien je nu reeds zeker weet dat je de hoofdprijs hebt… 😉

 8. Yvon
  31 december 2009 om 17.13

  Shows door de overheid georganiseerd… vraag me nu af hoe dat eigenlijk in Frankrijk zit op 14 juli, mooiste vuurwerk dat ik ooit heb gezien. De rest van de Australische taferelen lijkt me niet bepaald iets om jaloers op te zijn.
  Haha ik dacht ‘dat brengt vast geluk’ als ik nu al roep dat ik die hoofdprijs ga winnen 😉

 9. Robert Jan
  31 december 2009 om 17.46

  @Yvon: op de 14e juli haalt geen Fransman het in z’n hoofd om zelf met strijkers en pijlen te gaan knoeien. Ook daar draagt de overheid zorg voor het (inderdaad oogstrelende) siervuurwerk.

  Sinds ik in Apeldorp woon is me trouwens opgevallen dat de mensen hier voor elk denkbaar akkefietje (verjaardag, jubileum, diploma) hun rotjes en bommen afsteken, ondanks het feit dat dit van 1 januari t/m 30 december wettelijk niet is toegestaan. Het knalt hier – kortom – het hele jaar door. Weer zo’n verbod dat niet door de plaatselijke veldwachterij wordt gehandhaafd…

  De laatste jaren die in nog in Amsterdam woonde, was daar integendeel sprake van ware razzia’s op illegaal vuurwerkgebruik. Het moge duidelijk zijn dat ik daar een sterk voorstander van was, en nog steeds ben.

 10. sanne
  2 januari 2010 om 01.40

  Tjaaa…hoorde juist weer dat er afgelopen jaarwisseling in Nederland voor zo’n 67 miljoen Eurootjes aan vuurwerk is afgeschoten…en dan nog zo’n ca. 8 millioen schade er bovenop…(hebben we het nog niet eens over de levenslange kosten en het onbetaalbaar verlies voor verloren handen en verwijderde ogen…)
  Zie/hoor je weer die jongetjes wier ouders naar de voedselbank moeten hun kostbare gedoe de lucht inschieten…..Iedereen moet wat hebben, dat snap ik ook wel, maar toch…..

  Ik zou er geen enkel bezwaar tegen hebben als alle vuurwerk voor particulieren rigoreus verboden zou worden….(maar dan natuurlijk ook niet elk dorp-stadje-stad tegen elkaar opboksen voor het meest grootse vuurwerk van door ons betaalde Ice-safe-gelden….gewoon een beetje bescheiden en geconcentreerd a.u.b.)

  Iedereen een prachtig, zinvol en bevredigend 2010 gewenst!

  sanne

 11. Eric Smeets
  20 oktober 2010 om 00.21

  Hartelijk dank en gefeliciteerd voor uw werk.
  Ik heb genoten van mijn bezoekje aan Bikken & Buizen en heb zelfs hartelijk gelachen bij het lezen van uw artikel “Baas in eigen buik”.
  Héél zeker kom ik hier nog terug!

  Met vriendelijke groet,

  Eric

 1. No trackbacks yet.
Reacties zijn gesloten.