Home > Recepten > Koningskoek

Koningskoek

6 januari 2010

Gevraagd naar mijn levensbeschouwelijke overtuiging antwoord ik altijd met een vette knipoog: “vrolijk orthodox”. Van de ècht orthodoxe gebruiken heb ik echter niet de geringste sjoeche.

Driekoningen is voor mij dan ook slechts het sein om de kerstboom af te tuigen en met een noodvaart naar het postkantoor te hollen om de laatste nieuwjaarswensen op de bus te doen. Dit jaar was dat niet anders. (Overigens blijk ik met die boom altijd te vroeg te zijn geweest: dat ‘mag’ pas de dag ná Driekoningen.)

Maar 6 januari kent bij nader inzien een rijke roomse traditie. Net als op Sint Maarten gaan er kinderen (ditmaal verkleed als de Wijzen uit het Oosten) met lampionnen langs de deuren om liedjes te zingen en geld of snoep op te halen. In die zin is het dus een bedelfeest.
Voorwaarde is wel dat één op de drie ukkepukken zwart is geschminkt om de (naar verluidt uit Afrika afkomstige) Wijze koning Caspar te verbeelden.

Een ander oud paaps gebruik is het eten van een koek of taart waarin een (witte) boon is meegebakken. Deze gewoonte is ontleend aan de Oud-Germaanse midwintervasten, waarin het eten van peulvruchten (toen het voornaamste voedsel) ongeoorloofd was.
Wie op de laatste avond van die vastentijd in de taart het ‘heilig boontje’ trof, was de koning en aldus voor één dag de baas in huis.


Driekoningen – Jan Steen

Geregelde lezers weten dat ik – culinair beschouwd – geen koekebakker ben. Taalkundig bezien juist weer wèl: ik bak er maar weinig van. Psychisch nog niet hersteld van mijn boterkoek-fiasco stelde ik de bereiding van een ordentelijke Driekoningenkoek aldus nog een jaartje uit, zodat ik in de tussentijd een beetje kan oefenen.

Naar men zegt dient zo’n taart te worden bereid van frangipane: een beslag op basis van amandelspijs, boter, suiker, eieren en bloem. Welnu, de officiële lezingen van die recepturen laat ik even voor wat ze zijn: uit één van de vele hier voorhanden zijnde kook- en bakboeken zocht ik deze – in mijn optiek betrekkelijk simpele – ‘Koningskoek’ uit:

Ingrediënten

 • ½ pd boter
 • ½ pd suiker
 • 6 eieren
 • sap en geraspte schil van een ½ citroen
 • snufje zout
 • 1 el rum
 • 190 gr bloem
 • 60 gr maïzena
 • ½ ons gepelde en gemalen amandelen
 • 120 gr sultanarozijnen
 • 1 witte boon
 • poedersuiker

Wentel de rozijnen door de bloem en houd ze apart.

Snijd de boter met twee messen tot vlokken in een hoge (beslag)kom.

Verdeel hierover suiker, eieren, citroenschil en -sap, zout, rum, bloem en maïzena en klop dit alles gedurende ca 2 min met de mixer op de hoogste stand.

Voeg dan de gemalen amandelen, de sultana’s plus die ene witte boon toe en spatel ze gelijkmatig door het beslag.

Schep het beslag in een goed ingevette cakevorm van ca 30 cm lengte en strijk het glad.

Bak de koek in een voorverwarmde oven (175 à 200°C) gaar: 60 à 70 min.

Laat de koek in de vorm een beetje afkoelen en stort hem dan op een taartrooster. Tenslotte met poedersuiker bestrooien.

Categorieën:Recepten Tags:
 1. Yvon
  7 januari 2010 om 00.56

  Zag het staan op de culi-kalender en hoewel ik erover heb geschreven ken ik werkelijk niemand die zo’n koek met boon of ander voorwerp bakt. En die boom, ach daar moet je gewoon even een fikse ruzie op loslaten en voila, de boom (helaas ook de ballen) is gesneuveld.

 2. Simone
  7 januari 2010 om 19.07

  Aha, dus het was gisteren Drie koningen…. Ik zat me al af te vragen wanneer het nou precies was.. De boom – dat moge duidelijk zijn – staat hier nog te flonkeren!! Ik ben gek op taartjes met frangipane! Klinkt lekker deze…

 3. Eetschrijver
  8 januari 2010 om 11.59

  “om de kerstboom af te tuigen”

  Is dat geen zinloos geweld?

 4. Robert Jan
  8 januari 2010 om 12.09

  @Eetschrijver: nee, dat is zinvòl geweld…

 1. No trackbacks yet.
Reacties zijn gesloten.