Home > Media > Wim versus Wouter

Wim versus Wouter

7 januari 2010

Deze week gingen er op televisie twee nieuwe kookprogramma’s van start, althans: dat suggereren de respectievelijke titels.

Sinds dinsdagavond kunnen we op Canvas (voorheen BRT2) kijken naar een serie van tien uitzendingen onder de titel In de Keuken door Wim Opbrouck, die we al kenden van het verhalende reisprogramma De Bende van Wim.

Opbrouck kookt daarin niet zelf: dat laat hij over aan de door hem geportretteerde Belgische sterrenchefs, die ieder twee gerechten ‘componeren’ waarna de recepten worden na-gekookt door amateurkoks uit Wim’s kennissenkring van Bekende Vlamingen.

Opbrouck in De Standaard: „dit is echt een kookprogramma zoals ik het wil: niet tegen de klok, niet in 1000 seconden en geen wedstrijd. Wij zoomen in op een bouillon die indikt; dat is pure poëzie. Slow television, omdat ik daar ontzettend van kan genieten.”

Prettig ontspannen traagkook-televisie waarop ik slechts kan aanmerken dat het vette dialect van chef Geert van Hecke (De Karmeliet, Brugge) wat mij betreft best ondertiteld had mogen worden.

Gisteravond (woensdag) startte de RVU op Nederland 2 met De Wilde Keuken van Wouter Klootwijk. Afgezien van de ‘leader’ heb ik in zijn eerste uitzending echter geen keuken kunnen ontwaren.

Wouter struint – à la Klootwijk aan Zee – een beetje rond door velden en dreven, op zoek naar het verhaal achter have, gewassen of producten maar van serieus koken is tot nu toe geen sprake.

Hopelijk komt daar in de resterende afleveringen nog iets van terecht. Zoniet, dan lijkt me deze programma-formule uitgewerkt en kan Klootwijk met hetzelfde gemak terugkeren naar de Keuringsdienst van Waarde (voorheen uitgezonden door de RVU).

In de keuken vanaf di 5 jan tien weken lang op Canvas, om 20.40 u
De wilde keuken vanaf wo 6 jan acht weken lang op NED2, om 20.50 u

Categorieën:Media
 1. Simone
  7 januari 2010 om 19.09

  Kijk, dat is weer handig. Heb beide uitzendingen gemist en hoorde vandaag pas van het programma van Klootwijk. Zo te horen dus niet veel gemist!

 2. Robert Jan
  7 januari 2010 om 19.14

  @Simone: die van Wim vind je – als ik het goed heb – op ooitgemist.be maar ik meen dat Nederlanders daarvan verstoken blijven; Wouter prijkt als vanouds op uitzendinggemist.nl.

 3. sanne
  7 januari 2010 om 22.12

  Tja, als inmiddels mens-zonder-t.v. “mis” (ha, ha) ik dit soort dingen natuurlijk standaard volkomen…

  Dus dank dat jij me er weer op attent maakt.
  Zal zoon in Brussel maar vragen of hij Opbrouck kan downloaden, en zal zelf toch ook nog een blik werpen op Klootwijk (via uitzending gemist), want zijn “Keuringsdienst van Waarde” vond ik wel meestal zeer boeiend.

  Ga goed en hoop dat het prima gaat met dat natuurijs voor jou…..(ik heb vandaag voor de 67e keer een variant van zelfgemaakt koffie-ijs in de vriezer gezet…nog nooit de ultieme gevonden..)

  Groet,
  sanne

 4. Robert Jan
  7 januari 2010 om 22.19

  @Sanne: met dat ijs is het niks, wordt het niks en blijft het niks zo lang er sneeuw naar beneden dwarrelt.

  Het jong-grut dat nog nooit een behoorlijke winter heeft meegemaakt spreekt nu al van “ijspret” maar als dat betekent dat ik vier keer zo hard moet krabbelen om half zo snel vooruit te komen, dan pas ik gaarne voor het genoegen: fondant-ijs (of werk-ijs zoals dat vroeger heette) is niets voor mij.

  Hopelijk bevriest jouw koffie-ijs zo zwart als ik mijn schaats-ijs wens!

 5. sanne
  8 januari 2010 om 20.13

  Nog niet toegekomen aan Klootwijk, dus daar kan ik (om bij het eigenlijke onderwerp van dit bericht te blijven….) helaas nog niet op reageren.

  Over het ijs: inderdaad veel “fondant” – mooie term ervoor! – gezien. Hier in Utrecht lijkt het nog een beetje mee te vallen (doch ook geen spiegel-ijs), maar afgelopen week zag ik rond Amsterdam/Rotterdam en zelfs al in het zo dichtbijgelegen Loosdrecht en Amersfoort werkelijk bakken sneeuw……IN en NAAST het ijs.

  M’n koffie-ijs had een mooie kleur, was zeker niet onsmakelijk, maar alweer niet dat ultieme recept waarnaar ik nu al jaren zoek….
  En zo blijven we maar doormodderen…eenieder over zijn/haar ideale ijs 😉

  Groet,
  sanne

 6. Robert Jan
  8 januari 2010 om 20.23

  @Sanne: wat ook zo ergerlijk is… al dat gejeremieer over Elfstedentochten die al dan niet gehouden gaan worden, en de vermeende ‘extreme’ weersomstandigheden waarin we verkeren. Hoezo extreem? Het is gewoon weer eens een beetje winter! En die tocht aller tochten komt er niet: wat ik je brom.

  Ik zal eens zien of ik nog een aardige bereidingswijze voor koffie-ijs voor je kan opduikelen.

 1. No trackbacks yet.
Reacties zijn gesloten.