Home > Media > Dag Kate

Dag Kate

19 januari 2010

Als er dan tòch even niets zinnigs over het eten valt te vertellen (vandaag maakte ik een variatie op DIT recept) geef ik me maar over aan wat op verscheidene andere kooksites ook modieus lijkt te worden: af en toe een videoclipje.

De aanleiding is een tragische: vanmiddag hoorde ik op Hilversum 2 dat één van mijn jeugdheldinnen gisteren op 63-jarige leeftijd haar strijd tegen kanker heeft moeten opgeven. Kate McGarrigle is niet langer onder ons.

Als ode aan de zangeres die – samen met jaar zusje Anne – de folk-muziek zo’n beetje m’n leven heeft binnen geloodst, deze YouTube-video…

Categorieën:Media
 1. Arden
  21 januari 2010 om 14.24

  Wij hebben haar muziek na het vernemen van haar overlijden weer eens gedraaid. Het blijft mooi mooi mooi. Grappig op jouw blog te lezen dat je ook fan bent van haar, de meeste mensen kennen haar namelijk niet. Mijn echtgenoot zag haar al begin jaren 70 in Amsterdam optreden.

 2. Robert Jan
  21 januari 2010 om 16.05

  ‘De meeste mensen’ vormen dan ook geen maatstaf voor kwaliteit…! 😉

  ‘Fan’ is misschien een groot woord. De zusjes waren bij mij eerlijkgezegd ook wat in de vergetelheid geraakt. Soms worden ze nog wel gedraaid op de bejaardenzender Hilversum 5, een lot dat ook veel andere vocalisten uit die tijd is beschoren: Lynsey de Paul, Chi Coltrane, Rod Stewart, Neil Diamond, Gilbert O’Sullivan, etc.

  Suzi Quatro is dan weer te luidruchtig voor de oren van de meeste grijsaards (zij horen liever Vera Lynn en al dat andere – overigens zeer beperkte – tranentrekkende repertoire van Radio Nostalgia) en te oudbakken voor het Radio2-publiek, dus Suzi’s liedjes zet ik somtijds dan maar zèlf op. Dat kan gelukkig met één muisklik.

  Begin jaren ’70 was ik jammergenoeg nog te jong om toestemming voor het bezoek van optredens in Amsterdam te krijgen… 😦

 3. Arden
  21 januari 2010 om 20.55

  Hou jij dan ook van de muziek van haar ex Loudon Wainwright III en van de muziek van hun kinderen Rufus en Martha? Loudon heeft een heel mooi nummer geschreven over zijn scheiding met Kate: Your mother and I. We hebben alle LP’s/CD’s van Loudon op de computer staan. Interesse?

 4. MrOoijer
  21 januari 2010 om 20.56

  Ja. Kate en Anne. LP “Dancer with bruised knees” lag vanaf 1980 elke zondagochtend op de draaitafel als ik het ontbijt maakte. Later gingen de zusjes mee op CD op vakantie naar Denemarken in de auto.

  Kennelijk is dit culi-muziek.

 5. Robert Jan
  21 januari 2010 om 22.03

  @Arden: met waardering voor ’s mans inspanningen en capaciteiten, maar zijn liedjes vond ik nogal weeïg.

  Mannen-met-een-gitaar moeten wat mij betreft toch vooral de snaren kunnen beroeren. Geef mij dus maar Bruce Cockburn (uitgesproken als Co-burn).

  Loudon’s nazaten ken ik slechts van naam. ‘k Heb nooit kennis genomen van hun werk: zo veel om te beluisteren, maar de tijd is beperkt…

 6. Robert Jan
  21 januari 2010 om 22.05

  @MrOoijer: hahaha… een nieuw genre! Benieuwd wat daar nog meer onder kan worden geschaard.

 7. MrOoijer
  21 januari 2010 om 22.30

  Oh Arden 🙂 Loudon, ja daar zou ik wel alles van willen hebben. Van Kate en Anne ontbreekt bij mij alleen nog Pronto Monto – een slecht verkopende LP die nooit op CD uitkwam en nu dus collctors item is. Ruilen?

 1. No trackbacks yet.
Reacties zijn gesloten.