Home > Recepten > Hachee

Hachee

21 januari 2010

Tot mijn eigen stomme verbazing bleek ik nog nimmer iets te hebben geschreven over één van onze meest ‘vaderlandse’ gerechten, te weten hachee.

Niet dat het er veel toe doet: op internet vindt u honderden, zoniet duizenden bereidingswijzen. Mocht het u evenwel interesseren, dit is mijn manier:

Ingrediënten

  • 1 pd hacheevlees (bijv van riblappen)
  • 1 pd grof gesnipperde uien
  • 1 sjalot
  • bloem
  • kruidnagelen
  • laurierbladeren
  • azijn
  • suiker
  • zout
  • peper uit de molen
  • sojasaus, naar keuze manis (zoet) of asin (zout)
  • zure room

Haal het in grove stukken gesneden hacheevlees door wat bloem en braad het aan in boter. Gebruik bij vookeur een ruime pan met dikke bodem (Creuset o.i.d.). Draai tijdens het braden een paar keer kwistig boven de pan met de pepermolen.

Als het vlees voldoende is gebruind kan het uit de pan worden geschept en even apart gezet.

Doe de gesnipperde uien in het achtergebleven vet en bak ze goed bruin, maar pas op voor aanbakken!

Voeg dan het vlees bij de uien, doe er een schep suiker bij en zout naar behoefte. Giet nu zoveel kokend water over het mengsel dat het juist onder staat.

Steek naar smaak 4, 5 of 6 kruidnagelen in het sjalotje en doe dat er ook bij. Voeg enkele laurierbladeren toe (3 à 4) en giet er tot slot nog een flinke scheut sojasaus en een dito plens azijn bij.

Plaats de pan nu op het kleinst mogelijke sudderpitje en laat het gedurende minimaal 3½ uur stoven. (Af en toe controleren of het vocht nog toereikend is en zonodig aanvullen.)

Schil in de tussenliggende tijd op uw dooie akkertje wat vastkokende aardappelen en snijd die in dobbelstenen. Kook de pieperblokjes nèt lang genoeg dat ze gaar worden maar nog wel een stevige ‘beet’ hebben.

Verwijder na de aangegeven stooftijd de laurierbladeren en het sjalotje-met-kruidnagelen uit de sudderpan en hussel dan de aardappelblokjes door het gaargestoofde ui-vleesmengsel. Doe er nog een flinke lik zure room bij en roer alles nogmaals goed om.

Ik serveerde deze hachee gisteravond met rode kool.

Advertenties
Categorieën:Recepten Tags: , ,
  1. Culinette
    23 januari 2010 om 15.50

    Die soja en die zure room lijkt me wel lekker. Maar dan is het niet meer zoals oma het maakte.
    Die kruidnagelen in dat sjalotje steken vind ik een wereldidee.

  2. Robert Jan
    23 januari 2010 om 16.14

    @Culinette: dat hangt er maar nèt vanaf over wiens of wier oma je het hebt…

    En die ene sjalot scheelt inderdaad een hoop gehengel naar verdwaalde kruidnagelen!

  1. No trackbacks yet.
Reacties zijn gesloten.